A projekt eredményeit bemutató események

2019-09-25

  A partneri és gulyás találkozókat idén nyáron kivittük a terepre. Ennek egyetlen célja volt, hogy partnereink és minden projektérdekelt betekintést nyerjen a kezelési eredményekbe, a legeltetésen kívüli intézkedések és a projekt céljainak elérése érdekében fontos vízügyi beruházások menetébe. Júliusban megismerkedtünk a zámi a projektterülettel. A Csirés-lapos állapota gyorsan változik, szerencsére az elérni kívánt célok irányába. Idén tovább nőtt a nyílt vizek kiterjedése, aránya elérte a 90%-ot!

 

 

    Meghatároztuk, hogy a biodiverzitás szempontjából a legjobb, ha a laposok különböző szukcessziós fázisban vannak, de kisebb-nagyobb nyílt vízfelülettel mindegyik rendelkezik, különösen a parti sávokban. Ezért a koncentráljuk legeltetést a Csirés-laposon, Kajla-laposon és a Kondás-fenéken valamint a többi lapos parti zónájában. Szeptember 19-én a Hortobágyi Nonprofit Kft. által kezelt és kivitelezett északi projektterületekkel ismerkedtünk meg.

 

   Nagyszerűen sikerült a Tonnás-csatorna eltüntetése, amely a Máta-puszta természetes vízjárását gyakorlatilag kettévágta! A vadvízország garantált lesz egy csapadékos időszakban. Szintén jól sikerült a Hortobágyi-halastó 5-ös medencéjének integrációja a Kecskés-pusztába.

  Gyorsan el kell árasztani, és jövő évben kezdődhet a bivalyokkal történő legeltetése, mint ahogyan az a Hosszú-fenéken is nem várt eredményeket hozott. Pl. idén több millió tő védett kisfészkű aszat borítja.

A HTE legnagyobb szakmai találkozója 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között került megrendezésre, kiegészülve az országos működésű VÍZVÁLASZTÓ-csapattal. Mindenki ugyanúgy látja, hogy szárad az Alföld, a sztyeppesedő Hortobágy is helyben képződött csapadékvízért kiált.

Fontos üzenete lett a találkozónak, hogy minél többen dolgozzunk azon, hogy a VÍZ a HELYÉRE kerüljön: a LAPOSOKBA, EREKBE és FOKOKBA! Ne hagyjuk, hogy világviszonylatban is értékes szikes vizes élőhelyeink kiszáradva, karakterüket vesztve tengődjenek egy 21. századi műtájban.