Projektfilm

2020-11-04

Közel negyven perces természetfilm készült a Legelőtavak Élőhely-kezelése a Hortobágyon természetvédelmi LIFE pályázatunk munkálatairól. A filmben megtekinthetőek azok az élőhelyek, melyek természeti állapotát jelentősen javították a pályázat akciói. A  film testközelből mutatja be a kezelési munkálatokat, a csatornaelmunkálásokat, a szárzúzást, az őshonos háziállatokkal történő legeltetést.

 

Megtekinthetjük azokat a védett élőlényeket is amelyek a területkezelés hatására kialakult élőhelyeket birtokba vették. Ilyen a projekt címermadaraként is megjelenő nagy goda (Limosa limosa), a bíbic (Vanellus vanellus), vagy a vöröshasú unka (Bombina bombina) melynek évről évre emelkedő létszáma a vizes élőhelyek arányának folyamatos növekedését jelzi.

 

Föltűnnek emellett azok a tájképi, kultúrtörténeti, és néprajzi értékek melyek oly különlegessé, és értékessé teszik a Hortobágyi pusztát.

A film változatos technikákkal készült, egyaránt szerepelnek benne kézikamerás, drónos, vagy repülőgépről készített légifotók, hogy a néző minél inkább testközelből láthassa mind a munkafolyamatokat mind annak eredményeképpen kialakult természeti értékeket.

Olyan egyedülálló élőhelyek figyelhetőek meg a filmen keresztül melyek egyébként rejtve maradnának még akár a természetjáró ember szeme elől is.

Tartson velnk egy utazásra a Hortobágyi puszta világába! Filmünk az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=MtGrW7Zh6IM&fbclid=IwAR0elhi5Z7QFp8ZCdreuwjoUSWamchNuGBesWLVyn9RX5WE85Ln7NR231zg