Önkéntesek bevonásával elindult a „pásztor-helpdesk”

2014-10-10

2014 nyarára elkészült a helpdesk (tanácsadó szolgálat) működési tervezete, aminek alapcélja, hogy a pásztorok nagyobb intenzitással a legelőtavakat legeltessék a mocsári növényzet jelentős csökkentésének érdekében. A cél elérése érdekében négy módszert dolgoztunk ki: a megismer-megszeret-megvéd módszer, a büszkeség módszer, a jutalom módszer és a közvetlen kapcsolati módszer.

A módszerek bevezetésre és alkalmazásra kerültek a projektterületeken is.  Az eddigi terepi tapasztalatokat beépítettük az átdolgozott tervbe, és őszre egy használható végleges módszertant dolgoztunk ki, aminek alkalmazása 2015-ben, a legeltetés megkezdésével indul.

A helpdesk munkatárs egy legeltetési intenzitás monitoringot is végez, annak érdekében, hogy az adott legelőtavakban objektív módon mérésre kerüljön a legeltetési szint, ami szükséges a pásztorok ösztönzéséhez, valamint a projekt eredmények elérésének igazolásához. Az idén ősszel elvégeztük a módszer gyakorlati tesztelését és ezzel együtt az alap-felvételezést is.