Tájékoztatás és a projekt eredményeinek bemutatása, ismertetés

E.1) Konferencia és tanulmányút a Pannon ökorégió szakértőinek és fórum a helyi gazdálkodóknak

  1. A projekt záróévében a Pannon ökorégió természetvédelmi szakemberei számára (Ausztria, Románia, Horvátország, Szerbia, Magyarország, Ukrajna és Szlovákia) konferenciát szervezünk, a kárpát-medencei vizes élőhelyek természetvédelmi kezelésével kapcsolatban.
  2. 2016-ban és 2017-ben egy 12 előadásból álló konferencia sorozatot szervezünk a hortobágyi szakemberek számára szintén az élőhelykezelésekkel kapcsolatban.
  3. A pályázat megvalósítása során 18 alkalommal szervezünk pásztortalálkozót/pásztoroktatást, amelyeken szívesen látjuk mind a projektben résztvevő partnereket, mind az érdeklődő pásztorokat/gazdálkodókat.
  4. A legelőtavak referenciaállapotának meghatározása érdekében három projekt tag látogatást tesz a sztyeppzónában található, működő állapotú legelőtavakat rejtő országok egyikében. Az akció része a hálózatépítésnek is (F.4. Akció)
  5. A projekt négy résztvevője nemzetközi konferencián vesz részt annak érdekében, hogy tapasztalatcserét folytasson külföldi szakértőkkel.

E.2) Laikusoknak szóló beszámoló a projektről

A projekt eredményeiről egy, a laikusok számára is érthető, illusztrált kézikönyvet készítünk, melyet a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontján keresztül terjesztünk, továbbá honlapunkon digitális formátumban is elérhető lesz.

E.3) Infrastrukturális háttér létrehozása a projekt eredményeinek bemutatására Hortobágyi-halastón

A projekt eredményeinek bemutatása érdekében A Hortobágyi-halastó bemutatóterületen négy bemutató táblát állítunk fel, továbbá a halastavak keleti oldalán három meglévő megfigyelőtornyot újítunk fel, ahonnan a projektterületre rálátás nyílik. Az így létrejött bemutató létesítmények, gyalogosan és kerékpárral is megközelíthetők.

E.4) Kiállítás a legelőtavakról

A Kungyörgyi-telep területén a Nonprofit Kft. az ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0004 pályázat keretében felújításokat és látogató infrastruktúra fejlesztést valósít meg. Az egyik felújított épületben kap helyet a LIFE+ kiállítás, mely a projekt eredményeit mutatja be. A halastavi infrastruktúra fejlesztéssel együtt körülbelül évi 20.000 látogatónak nyílik lehetősége a projekt megismerésére.

E.5) Legeltetési kézikönyv kiadása (nyomtatott és e-book formában)

Az akció célja, hogy megismertesse a szakmai közönséget a pannon szikes sztyeppék és mocsarak (1530) élőhely kezelési eredményeiről és a projekt gyakorlati tapasztalatairól. A kézikönyv ismerteti a Hortobágy keletkezését, a legeltetési formákat, a legelőtavakat. Külön fejezet foglalkozik a speciális ökológiai aspektusokkal, különös tekintettel a projekt időszakára. Bemutatjuk a különböző legelő állatfajtákat és szerepüket, alkalmasságukat a természetvédelmi kezelésben. A legelőtavak ismertetésével és javasolt természetvédelmi kezelésével külön fejezet foglalkozik. A könyvben a különböző monitoring akciók eredményeit is bemutatjuk.

E.6) Honlap a LIFE+ projektről

A projekt időtartama és a fenntartási időszak alatt honlapot üzemeltetünk, amelyen a projekt eredményeiről folyamatosan beszámolunk.

E.7) Média megjelenések generálása és tudományos cikkek megjelentetése

A projekt fő történéseiről sajtótájékoztatókat tartunk, melyek sajtóhíre a honlapon olvasható. A projektről 35 perces filmet készítünk. Emellett a projekt időszakában facebook oldalt üzemeltetünk, valamint kis értékű marketing termékeket is előállítunk.